Persoane interesate :

joi, 20 august 2009

Cenaclul Flacara (1980)

11 comentarii:

stela spunea...

encantada de descoperir in internet aces film care ne-a umplut adolescenta de bucurie.au fost cei mai frumosi ani din ani de adolescenta.inca imi mai amintesc versurile multos cintece era sarbatore la arad cind venea CENACLUL FLACARA.

Blogger spunea...

Acest film nu are cum sa fie din 1980, atata timp cat apar secvente de la Revelionul 1982 de la Brasov. Ca sa nu mai spun ca Tatiana Stepa (Filipoiu) care apare in film a debutat in Cenaclul Flacara abia in 1982.

Unknown spunea...

Cu deosebita atentie si cu emotie,am stat nemiscata in fata Cenaclului Flacara de alta data.La vremea respectiva, nu mergeam,aveam "aspiratii" de intelectual(ca... deh-eram studenta la medicina)si radeam de surioara mea mai mica,care nu pierdea nici un spectacol,si care "prea se entuziasma la sloganuri,la ceea ce i se dicta,la spalarea creierului".Nationalismul abordat ,mi se parea tras de par. Totul insa are alta valoare cand ai perspectiva timpului asupra faptelor-se uita neplacutul,si ramane esenta, care daca a fost "samanta buna" poate incolti si dupa un numar de ani. Astazi, chiar nu are valoare intrebarea ce mi'o puneam atunci-"de ce oare cand totul era cenzurat,cand era atat de mare constrangere in toate aspectele vietii- se permiteau aceste spectacole,care numai ca dadeau tineretului impresia de libertate ? ". Nu are valoare intrebarea , pt ca Adrian Paunescu-magnetiza tineretul roman- cu valori nationale- cu "Eminescu-cel mai mare scriitor al neamului nostru" , cu cantari aduse Domnitorilor Romani ,cu empatie pt suferinta celui de langa mine , cu dragostea si respectul pentru parinti"sarut mana, mama"-"sarut mana,tata" -cu legatura intre fratii romani, din toate regiunile Romaniei;-si m-a impresionat mult imaginea de inceput cu o manastire, cu oprirea aparatului de filmat asupra Sfintei Cruci , in care ,desi fugar, au fost filmati si cativa preoti-Prin aceasta secventa,Adrian a vrut sa spuna-ca NOI ROMANII SANTEM CRESTINI. Mai catre sfarsit, Adrian spune-"propaganda buna- e emisie si receptie "- Dar tot ce a propagandisit- a fost din valorile romanesti-pentru sufletul de roman. Adriane, unde esti astazi?- cand toti alearga dupa himere, dupa cules de capsuni in Spania, dupa ingrijire de batrani in Italia,Israel ,etc,etc. . Oare astazi ai mai putea aduna si insufleti masele de tineri- cu cantece populare din diferite regiuni ale Romaniei- in locul manelelor mult mediatizate si mult gustate de amalgamul de natii ce se afla in Romania cu "afaceri"-si care sufoca si inghit incet -incet tara noastra? Pe vremea cand la spectacolele tale ,veneau cu mic cu mare ,si umpleau pana la refuz salile-numai pt a simti o TRAIRE ADEVARATA , granitele tarii erau inchise-si oamenii suspinau dupa libertate .Astazi toate granitele sant deschise ,suiera vantul "de libertate " la toate granitele.Dar oare aceasta este adevarata libertate-ca ma pot vantura de colo pana colo,atunci cand doresc?Sau acesta este un mic aspect al libertatii personale? Care este pretul pe care il platim pt aceasta falsa senzatie de libertate ,care mi'o da faptul ca stiu ca pot circula acolo unde vreau,atunci cand vreau ? Si azi e mare nevoie de un Adrian Paunescu ,pt ca noua ordine mondiala,care ni se pregateste va ingloba si uniformiza toate natiunile , iar noi vom pierde trecutul-adica vom pierde totul- Si vom deveni impreuna cu toti ceilalti locuitori ai globului un urias "double sau triple Burgher Runch'" ,inchinandu'ne stapanitorului acestei lumi-duhul raului

Figaro spunea...

Mare dreptate aveti doamna Anca, tot vrbind romanilor pe romaneste, avem nevoie de traducator.
Cine, in lumea asta, mai conjuga verbe si declina substantive, sa-i spui lunii mai 05, sai spui primaverii 05!
Atunci, la revolutie gandeau altcumva, ma uitam si eu prin gaura steagului fara a intelege ce urma sa fie, acum sunt un biet roman prin Europa care canta fara sa i se ceara, dar e acceptat ca e mai pe degeaba.
Eu vreu o Europa unita care sa-si hraneasca copii dusi la joaca si tinerii trimisi in razboie, razboie care nu sunt ale lor.

Figaro spunea...

Mare dreptate aveti doamna Anca, tot vrbind romanilor pe romaneste, avem nevoie de traducator.
Cine, in lumea asta, mai conjuga verbe si declina substantive, sa-i spui lunii mai 05, sai spui primaverii 05!
Atunci, la revolutie gandeau altcumva, ma uitam si eu prin gaura steagului fara a intelege ce urma sa fie, acum sunt un biet roman prin Europa care canta fara sa i se ceara, dar e acceptat ca e mai pe degeaba.
Eu vreu o Europa unita care sa-si hraneasca copii dusi la joaca si tinerii trimisi in razboie, razboie care nu sunt ale lor.

mmr spunea...

Ce pacat...A fost odata.Ma intreb daca in'89 mai exista Cenaclul, astazi am mai fi avut parte de NENOROCITII care ne conduc azi?

dannn spunea...

Am introdus un comentariu mai devreme dar cred ca s-a pierdut..Revin: Cred ca cenaclul nu putea sa apara decat in comunism cand libertatea era mai de pret decat in democratie cand aceasta e o stare normala. Farama de libertate oferita de cenaclu intr-o lume cenusie mi se pare acum trista si arata exact dimensiunea noastra din acea perioada. E adevarat tinerii de atunci si maturii de acum (printre care ma numar si eu) am invatat ceva poezie cantand cu Paunescu. Dar el era un simbol al unei epoci triste, in care libertatea era dramuita. Sa nu aveti nostalgii. Asta e blestemul generatiei noastre sa nu avem ce plange. Pentru ca nu avem...O lume ca aceea a anilor 80 nu poate fi uitata ascultand cenaclul flacara. Frigul, foamea, tineretea cenusie si lipsa posibilitatilor de orice fel nu pot fi suplinite de cateva ore de cenaclu in care aveam iluzia libertatii. Sa privim acele secvente ca pe o istorie care s-a desfasurat sub ochii nostrii si mai ales sa nu avem nostalgii...Numai bine!

Claudia spunea...

sunt foarte fericita sa-mi reamintesc emotiile pe care le aveam cand eram mica atunci cand ascultam Cenaclul Flacara. in vremea de azi nu mai intalnesti entuziasmul si placerea care se citeau pe chipurile spectatorilor Cenaclului Flacara. inseamna mai ales, printre altele, ca pe vremea aceea nu eram asa de deprimati si de fara speranta ca acum, in ciuda conditiilor de viata pe care le aveam. pe vremea aceea eram mai uniti.

adrian sterpu spunea...

acum cand nu mai este ...acum vom invata ceea ce am pierdut...pt cei ce au trait cu cenaclul ..acum vom simti ce am pierdut ...pt cei ce nu stiu ..este momentul sa invete ca libertatea lor a fost castigata si datorita LUI..D-ZEU L-A VRUT LA EL ...SA NE DEA ALTCEVA IN SCHIMB...ALTFEL NU AR FI DREPT...SOMN USOR MAESTRE

adrian sterpu spunea...

azi cand nu mai este ....oare stim ce am pierdut?..oare D-zeu stie pe cine a luat la el?..si daca da noua ce ne ramane?...unde esti ,,MAESTRE,,!!!!.COBOARA LANGA NOI SI ALINA-NE SUFLETELE..POVESTESTE-NE DESPRE NOI ,DESPRE LIBERTATAE,DESPRE PARINTI..UNDE ESTI..DE CE??ACOLO UNDE AI AJUNS INVATA-L PE ,,EL,, CE ESTE FRUMOS CUM AI INCERCAT PE NOI ...DRUM BUN MAESTRE SI SOMN USOR

valeriu spunea...

Maestre, aceasta poezie o meritati din plin! Acolo unde sunteti Dumnezeu sa va aiba in grija!

"Intr-o lume relativa
Ce-a facut si-a desfacut
Paunescu-i remuscarea
Dorului de absolut
Daca unu si cu unu
Nu mai vor sa faca doi
Paunescu este chipul
Infinitului din noi

R: Paunescu, Paunescu

2. Fara el oricare lucru
Si-ar urma cararea sa
Fara el chiar steaua noastra
Dintre stele ar cadea
Pe pamantul vechii Dacii
Cand mai mare, cand mai mic
Daca n-ar fi Paunescu
Viata nu ne-ar fi nimic

3. El Moldovei ii e fiul
Si Munteniei nepot
L-a-nfiat intreg Ardealul
Paunescu-i peste tot
Intr-o lume relativa
Mai avem un nume sfant
Paunescu-i Romania
Tainuita in cuvant"

Filme romanesti

Filme româneşti pentru tine

Echipa "Filme româneşti pentru tine" vă pune la dispoziţie cea mai bogată colecţie de filme româneşti din tot internetul, (peste 200 de filme !!!)
Pagina noastră este absolut legală şi conţine doar linkuri către site-uri de pe internet: video.google.com, video.yahoo.com, youtube.com, dailymotion.com, şi altele...). Noi nu găzduim sau uplodam nici un fişier video, media şi nu suntem responsabili pentru acurateţe, copyright, legalitate, decenţă sau alt aspect ce ar putea conţine pagina noastră. Daca aveti orice problemă legală va rugăm contactaţi site-urile care hostează aceste fişiere.
Dedicăm această pagină pentru toţi românii şi vorbitorii de limbă română. Noi vă dorim vizionare plăcută!

free counters