Persoane interesate :

vineri, 24 aprilie 2009

Restul e tăcere - Filme Romanesti



Bucuresti, 1911. Nori de praf si parfumuri frantuzesti, vrajitorii si telefon, copii desculti si toalete elegante pe bulevard, miros de cîrnati si batai cu flori la sosea, sclavagism si sindicate, noroi si tocuri înalte. Si peste toate acestea, un nou templu al pacatului: Cinematograful… Majoritatea oamenilor "subtiri" nu dau doi bani pe viitorul acestei curiozitati tehnice. Cîtiva însa pariaza cu viata lor. Ei sînt adevaratii jucatori… GRIGORE URSACHE (Brezeanu, în realitate) e un "enfant prodige" de 20 ani, rasfatat, arogant si complexat, in acelasi timp, de personalitatea si succesul public al parintelui sau - vedeta comica a Teatrului National. Grig devine autor de film într-un moment în care notiunea de "film" abia incepe sa se defineasca. LEON NEGRESCU (Popescu, în realitate) pozeaza în senior feudal, vizitat de deliruri mesianice, construindu-si reputatia unui Mecena ticnit. Omul crede cu încapatînare în misiunea sa divina de Protector al Culturii Românesti. Cam mult misticism pentru un producator de film! Talentul lui GRIG si banii lui LEON vor crea o productie cinematografica, primul film de lung-metraj din România: o reconstituire gigantica a Razboiului de Independenta din 1877. Douasprezece bobine (o lungime nemaiauzita în epoca) apte sa umileasca cele mai ambitioase productii europene sau americane ale timpului… Dar chiar si în zorii istoriei cinematografului, drumul spre sala de cinema e plin de obstacole. Exista forte adverse, pandind in umbra. Care ar fi acestea? GAUMONT, PATHÉ… Marile companii europene. Capitalul strain - si, ca si cum lucrurile n-ar fi destul de complicate, o FEMEIE. Tînara, ambitioasa, inconstanta, fascinanta si rapace ca si secolul care începe. E o poveste in parte adevarata. "INDEPENDENTA ROMÂNIEI" a fost efectiv primul lung-metraj din istoria cinematografiei românesti. El exista si astazi în Arhiva Nationala de Filme si poate fi gasit in format DVD. "RESTUL E TACERE" se vrea un film baroc si vital, emotionant si burlesc, ce încruciseaza numeroase destine, amesteca realitatea si fictiunea, comedia si drama într-o larga desfasurare simfonica: iata o fresca despre un timp si un spatiu în care progresul si influentele occidentale castiga teren in lupta cu mostenirea Orientului, în timp ce românii se îmbata constiincios, muind mititeii în sampanie.

Niciun comentariu:

Filme romanesti

Filme româneşti pentru tine

Echipa "Filme româneşti pentru tine" vă pune la dispoziţie cea mai bogată colecţie de filme româneşti din tot internetul, (peste 200 de filme !!!)
Pagina noastră este absolut legală şi conţine doar linkuri către site-uri de pe internet: video.google.com, video.yahoo.com, youtube.com, dailymotion.com, şi altele...). Noi nu găzduim sau uplodam nici un fişier video, media şi nu suntem responsabili pentru acurateţe, copyright, legalitate, decenţă sau alt aspect ce ar putea conţine pagina noastră. Daca aveti orice problemă legală va rugăm contactaţi site-urile care hostează aceste fişiere.
Dedicăm această pagină pentru toţi românii şi vorbitorii de limbă română. Noi vă dorim vizionare plăcută!

free counters