Primarul, adjunctul si politistul unui sat, merg in vizita la un paznic de gara pentru a compune versuri. Sarmanii...
Persoane interesate :
joi, 30 aprilie 2009
Păcală, film romanesc
Păcală, un film de Geo Saizescu
Maestrul comediei romanesti, Geo Saizescu, reuseste in acest film sa dea viata personajului snoavelor populare romanesti, sa dea o imagine atemporala si plina de umor a satului romanesc, sa-i aduca lui Sebastian Papaiani statutul de vedeta.
Regie: Geo Saizescu
Distributie: Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, Stefan Banica
sâmbătă, 25 aprilie 2009
vineri, 24 aprilie 2009
Film medical realizat de profesorul G. Marinescu (1898-1901)
Film medical realizat de marele profesor Gheorghe Marinescu in clinica neurologica de la Spitalul Pantelimon din Bucuresti (anii 1898-1901). Film pastrat in Arhiva Nationala de Filme (ANF) a Romaniei.
California Dreaming - Nesfirsit,
Denumirea originală: California Dreamin' Denumire: Nesfîrşit An: 2007 Gen: Comedy / Drama Regizor: Cristian Nemescu Autorul scenariului: Catherine Linstrum, Cristian Nemescu Actori: Armand Assante, Jamie Elman, Razvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Alexandru Margineanu Durata: 02:28:21 Limba: Română cu secvente in engleza Tagline: I think we are in Romania, I guess Despre film: Plot Un tren care transporta armament strategic pentru o interventie americana in Kosovo este blocat pentru cinci zile intr-un sat romanesc, in asteptarea unor aprobari oficiale solicitate de seful garii, un mafiot local cuprins de un curios exces de zel. Intimplarea reactiveaza o obsesie romaneasca veche din 1944, cind toata suflarea astepta venirea americanilor. Primarul satului se da peste cap pentru a le face sederea soldatilor americani cit mai placuta, organizindu-le chefuri cimpenesti si programe artistice, dar incercind de fapt sa-i cistige de partea lui pentru a-si regla socotelile cu seful garii. Fata acestuia din urma se indragosteste de unul dintre soldati, dar pentru ca nu stie engleza de fel, il ia pe unul dintre colegii ei de scoala, indragostit in secret de ea, sa-i traduca ce simte pentru american
joi, 23 aprilie 2009
miercuri, 22 aprilie 2009
Cucoana Chiriţa
Denumire: Cucoana Chirita An: 1986 Gen: Comedy / Family Regizor: Mircea Dragan
Actori: Draga Olteanu Matei , Dem Radulescu , Stefan Tapalaga , Bianca Ionescu Durata: 1:26 Limba: Romana Despre film: Cucoana Chirita, personaj antologic creat de Vasile Alecsandri, cocheta batrana, dar mama buna, caricaturizeaza, odata cu dorinta de parvenire, semidoctismul si pretiozitatea. Voia buna si naivitatea povestii de dragoste a tinerilor obliga insa personajul sa-si limiteze pretentiile.
Actori: Draga Olteanu Matei , Dem Radulescu , Stefan Tapalaga , Bianca Ionescu Durata: 1:26 Limba: Romana Despre film: Cucoana Chirita, personaj antologic creat de Vasile Alecsandri, cocheta batrana, dar mama buna, caricaturizeaza, odata cu dorinta de parvenire, semidoctismul si pretiozitatea. Voia buna si naivitatea povestii de dragoste a tinerilor obliga insa personajul sa-si limiteze pretentiile.
Ion film dupa romanul omonim al lui Liviu Rebreanu
Regia
Mircea Muresan
cu Ioana Crăciunescu, Petre Gheorghiu, Şerban Ionescu
Durata
205 minute
Ion (Şerban Ionescu), un ţăran sărac din satul Prislop, vrea să intre şi el în rândul celor bogaţi. Planul său este de a-l sili pe Vasile Baciu (Petre Gheorghiu), unul dintre bogătaşii satului, să i-o dea de soţie pe fiica sa, Ana (Ioana Crăciunescu), şi, o dată cu ea, şi pământurile. Ana rămâne însărcinată, iar Ion aşteaptă momentul tocmelii. În acelaşi timp, Ion e îndrăgostit pătimaş de Florica (Sorina Stănculescu), o fată frumoasă, dar săracă. Ion ar dori şi zestrea Anei şi iubirea Floricăi. Până la urmă, Ion se căsătoreşte cu Ana, care, dispreţuită de toţi, se va sinucide, iar Florica se căsătoreşte cu un fecior bogat, Gheorghe Buluc (Valentin Teodosiu), pe care însă nu-l iubeşte. Ion, încercând într-o noapte să se strecoare în patul ei, va cădea răpus de loviturile lui Gheorghe. Dramă, ecranizare a romanului "Ion" de Liviu Rebreanu. Filmul de debut al actorului Şerban Ionescu.
Filmul este realizat în 2 serii "autonome": "Blestemul pământului" şi "Blestemul iubirii". Pentru a se crea autonomia celor două părţi s-a creat special un început pentru partea a doua cu montarea unor secvenţe din prima parte. În 1980 s-a realizat un serial TV în 5 episoade intitulat "Ion", prin remontarea materialului filmat şi adăugarea unor secvenţe noi. În 1984 s-a realizat o versiune scurtă a filmului (în 11 acte) pentru a fi difuzată în America. "Traiectoriile personajelor se înscriu şi se topesc într-o frescă lucrată cu simţul măsurii, cu accentele atenuate sau reliefate într-o remarcabilă fluenţă." - Valerian Sava - 1980 (Cinema)
marți, 21 aprilie 2009
Ciuleandra
Anul: 1984
Durata: 119 min.
Tara: Romania
Regia: Sergiu Nicolaescu
Ciuleandra este o productie a casei de filme trei realizat in studiourile cinematografice Bucuresti, scenariul lui Sergiu Nicolaescu si A. Salamanian.
Filmul este inspirat dupa romanul lui Liviu Rebreanu cu acelasi nume,Ciuleandra.
Protagonisti:Stefan Iordache Gheorghe Cozorici Ion Ritiu Anca Nicola Ulrike Blome Gilda Marinescu Cornel Girbea Alexandru Dobrescu, musica lui Adrian Enescu machiajul Mircea Voda,costume Gabriela Nicolaescu, montajul Mariana Neagu, regizor secund Nicu Gheorghe, director Sidonia Caracas.
Moromeţii (1988)
Moromeţii
Anul: 1988
Regia
Stere Gulea
Cu Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu
Gen film
Dramă
Durata
142 minute
Premiera in Romania
1987
Pe fondul unor mutaţii sociale - care se vor dovedi ireversibile - filmul urmăreşte destrămarea unei familii ţărăneşti tradiţionale. Încercarea autoritară şi disperată a capului familiei - Ilie Moromete (Victor Rebengiuc) - de a ţine pe loc această realitate, eşuează.
""Moromeţii" mă emoţionează foarte tare. Când zic "Moromeţii" zic actorie şi mi se pare, cantitativ, cel mai important film românesc din acest punct de vedere" (Cristi Puiu).
Ciprian Porumbescu
Ciprian Porumbescu (Film Romanesc) [1972/TELECINE (TC)] [Biography/Drama/History] Regizor: Gheorghe Vitanidis Autorul scenariului: Gheorghe Vitanidis Actori: Clody Bertola, Ion Besoiu, Ioana Bulca, Sebastian Papaiani, Gheorghe Cozorici etc Durata: 2:18:53 Limba: Romana Despre film: Desi tine la fiul parintelui Iraclie din Stupa, pastorul anglican Gorgon ii interzice fiicei sale Berta sa-l mai intalneasca. Are, in felul sau, dreptate. Ciprian traieste periculos ! Ca presedinte al Asociatiei studentilor romani e urmarit mereu de autoritati. Nevoit sa-si reaia studiile la Viena, el se stinge apoi in Italia. Presa despre film: Terna evocare biografica, pe un bogat fundal istoric. Interesante compozitiile plastice la care a colaborat Ovidiu Gologan: in jurul flacarii Putnei, tinerii patrioti apar ca niste distorsii spectrale. Dar emfaza dialogului explicativo-speculativ si a manierei declamatorii a actorilor curma, curand, fiorul. Filmul devine o lunga insiruire de festivitati, discursuri, cantece patriotice si baluri, intrerupra din cand in cand, de superbe piese folclorice in interpretarea Sofiei Vicoveanca. Protagonistul e frumos si rece ca un arhanghel, iar Toma Caragiu zugraveste un obtuz comisar de politie hasburgic. Secventa rapel: hora din Stupa, explozie de nergie populara sparta de poterasi trimis cu arcanul. Tudor Caranfil
Cel mai iubit dintre pamanteni
Regie: Serban Marinescu
Distributie: Stefan Iordache, Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc
Petrini, filozof de profesie, e ridicat de Securitate, din pasnicul sau camin, si supus anchetei, din cauza unei scrisori interceptate pe care unul dintre fostii sai colegi de faculatate o incheia cu un banc stupid, schimbat frecvent intre ei: "Astept ordonante". Experienta de detinut in universul concentrationar si apoi intre zidurile la fel de inchise, ale "libertatii" ii largesc eroului orizontul filozofic.
Baltagul
Regizor: Mircea Muresan Scenarist: Mihail Sadoveanu Genul: Drama Actori: Ilarion Ciobanu, Anatol Constantin, Nunuta Hodos, Margarita Lozano, Folco Lulli, Sidonia Manolache, N.N. Matei, Paul Misai, Florin Scarlatescu, Sandu Sticlaru Nechifor Lipan este un oier instarit din Magura Tracului si sotul Vitoriei Lipan. El pleaca la Dormna sa cumpere oi pe care sa le duca apoi la iernat. Vremea incepe sa se schimbe, se paropie anotimpul rece, iar Vitoria isi pregateste gospodaria pt iarna, ingrijorata fiind din ce in ce mai tare de intarzierea neobisnuita a sotului ei. De aceea merge la preotul Danila, caruia ii destainuie necazul ei si ii cere sfatul. Singurul lucru cu care preotul o poate ajuta pe Vitoria este sa afac o slujba si sa ii scrie o scrisaore din partea ei lui Gheorghita, care se afla la Cristesti, in valea Jijiei cu oile la ierntat, in care sa il anunte de disparitia tatalui acestuia. Timpul trece se se apropie sarbatorile de iarna, Gheorghita se intoarce acasa, iar Vitoria hotaraste, initial sa-l trimita in cautarea celui disparut, considera apoi ca baiatul are nevoie de experienta ei si decide sa mearga impreuna pe urmele lui Nechifor iar apoi pe urmele ucigasiilor lui dorind sa ii pedepseasca
Undeva în Est (1991)
Acest film, frumos si cu un scenariu foarte bine scris, reprezinta un argument elocvent si antrenant impotriva comunismului, apt sa fie de mare ajutor in plasarea Romaniei pe harta industriei cinematografice din lumea intreaga. In anii 50, un activist de partid se deplaseaza in zona rurala a Transilvaniei, pentru a colectiviza gospodariile satesti. Un gospodar instarit se impotriveste incercarilor de a-l face sa renunte la averea sa, refuzand sa fie coborat la nivelul celor care nu am muncit niciodata. Conceptul de colectivizare este rezumat de un satean indignat, care, obligat sa munceasca pamantul pe care nu-l mai stapaneste, bombane la adresa activistului de partid care sustine ca pamantul e tot al lui: "Mi-ai taiat p..., mi-ai pus-o in mana si mi-ai spus, 'ia-o, ca tot a ta a ramas'. Cei tri fii ai sateanului interpretat de Remus Margineanu sunt obligati sa renunte la invatatura, ca urmare a atitudinii lipsite de cooperativitate a tatalui lor. Intorsi acasa, doi dintre ei devin proscrisi, luptand alaturi de un partizan violent, care, la fel ca si Robin Hood, ataca si umileste un grup de ofiteri stalinisti. In una din cele mai amuzante scene ale filmului, el ii obliga sa se dezbrace si sa-si manance cametele de partid. O interpretare admirabila si bogatia de roluri episodice, larg dezvoltate, ca si multe alte fire secundare ale actiunii confera filmului o forta impresionanta. O trasatura pozitiva in plus o constituie linia coerenta a povestirii, directa si accesibila, lucru greu de intalnit la filmele realizate in Europa centrala. VARIETY, 30 sept. 1991 Rebecca Lieb
Regie: Nicolae Margineanu
Vlad Ţepeş
Film istoric romanesc
Vlad Ţepes (anul 1979)
Regia
Doru Năstase
Cu Ştefan Sileanu, Ernest Maftei
Gen film
Dramă
Istoric
Durata
134 minute
Premiera in Romania
1979
In prima sa domnie (1456 - 1462), Vlad Tepes isi consolideaza puterea pentru a apara independenta tarii aflate intr-o dubla subordonare: fata de Poarta si fata de regatele Ungariei. Nemultumiti de politica sa, boierii se rascoala. Vlad prinde de veste si recurge la o pedeapsa crunta: tragerea in teapa. Dupa primii trei ani de domnie rezultatele politicii lui Vlad Tepes dau roade, tara e curatata de talhari si tradatori, poporul il iubeste. Pedepsindu-i insa pe solii turci care venisera dupa tribute, Vlad starneste mania lui Mahomed, care porneste sa-l pedepseasca pe nesupus.
"Decupand si realizand regizoral povestirea literara propusa (...), Doru Nastase a recurs in pregeneric si in alte episoade, la experienta cunoscuta a unor productii de gen carora nu le lipseste un anume dinamism si un oarecare relief plastic." - Valerian Sava - 1979 (Cinema)
Mihai Viteazul
Mihai Viteazul (anul 1970)
Regia
Sergiu Nicolaescu
Cu Olga Tudorache, Irina Gărdescu, Amza Pellea
Gen film
Istoric
Durata
107 minute
Premiera in Romania
1970
Film istoric în două părţi: 1. "Călugăreni"; 2. "Unirea". Filmul evocă principalele momente ale domniei lui Mihai Viteazul: negocierea tronului cu Sultanul, la Constantinopol; refuzul de a plăti tribut; încoronarea de la Alba Iulia; bătălia de la Miraslău; trădarea generalului Basta; refugierea la Praga; bătălia de la Goraslau; uciderea lui Mihai.
"Probabil cea mai impresionantă producţie istorică din cinematografia românească". Pelicula realizată în 1970 sub bagheta regizorală a lui Sergiu Nicolaescu a intrat după trei ani în circuitul internaţional unde a impresionat cinefili din diverse culturi. Mihai Viteazul are de toate - scene de luptă la scară grandioasă, intrigi politice, trădări mârşave, drame familiale şi, mai presus de toate, prestaţia unuia dintre cei mai mari actori români din toate timpurile. Amza Pellea este antologic în rolul marelui întemeietor al Primei Uniri din istoria României. Înzestrat cu o vocaţie cinematografică deosebită, el nu este un simplu interpret ci, în acest rol, mai mult ca în oricare altul, un creator de personaj, conferind viaţă, credibilitate, forţă şi individualitate eroului de excepţie care a marcat destinul istoric al ţării.
Dacii (1966)
Decebal (Amza Pellea) este dispus să facă sacrificiul suprem pentru a păstra integritatea poporului său. Fiul său, Cotyso (Alexandru Herescu), este dăruit zeilor spre disperarea lui Decebal şi a fiicei sale, Meda. Septimius Severus (Pierre Brice), un tânăr roman devotat ţării sale adoptive, va fi pus să aleagă între originile sale de sânge şi cultura în care a fost crescut.
Filmul de debut în lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu.
"1963. Buftea. Cornea, directorul studioului, intelectual şi politruc de profesie, mă intreabă: "Aţi dori să faceţi un film de ficţiune, aveţi o preferinţă?" Am răspuns destul de timid: "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război - Camil Petrescu". Era un roman care mă impresionase: război, dragoste, gelozie... "Camil Petrescu? Bună idee, dar de ce nu faci Patul lui Procust?" Înţelegând că îmi pierdeam vremea, i-am răspuns: "Pentru că nu cred că un astfel de film se poate face astăzi în România." "Poate un film istoric....", am îndrâznit eu. "Cam la ce te-ai gândit?" "Să zicem Ştefan cel Mare." "Imposibil! Îl face Mircea Drăgan." "Atunci Mihai Viteazul..." "Imposibil, îl face Mihnea Gheorghiu.", a venit prompt răspunsul. "Traian şi Decebal?" Tovarăşul consultă o hârtie pe care avea planurile următoarelor patru cincinale. "Imposibil, îl face Mircea Drăgan în 1985." "Atunci Dacii", am încheiat eu. Încurcătură. Dacii nu erau pe lista "cincinalurilor".
1965. Paris. Henry Deutschmeister, unul dintre cei mai importanţi producători din Franţa, evreu român născut la Brăila, mare şi adevărat patriot, mă întreabă: "Vrei să faci un film de ficţiune, domnule Nicolaescu?" "Da. Un film în costume, Dacii." "De acord", a răspuns sec... şi am făcut filmul, o coproducţie româno-franceză cu actorii Pierre Brice, Georges Marchal, Marie Jose Nat. În curând se vor împlini 40 de ani de la premiera filmului... debutul meu... care a fost totodată şi cel mai mare succes de public din România, prima manifestare publică de patriotism românesc, îndrăznesc sa spun. Doi ani mai târziu, în 1967, I. Gh. Maurer îmi mărturisea că succesul de public al filmului l-a convins pe Gheorghiu Dej şi pe el că "ceva" se poate schimba în politica României. Sunt foarte mândru că prin debutul meu am redeschis drumul naţionalismului românesc" (Sergiu Nicolaescu).
"Violenţa unor faze de montaj, cu figuri şi corpuri însângerate, străpunse de suliţe şi săgeţi, o dinamică a cadrului remarcabilă, susţin ritmul spectacolului şi apără filmul de ilustrativism". Valerian Sava - 1966 (Cinema).
Veronica
Denumire: Veronica
Anul: 1972
Gen: Fantasy / Music
Regizor: Elisabeta Bostan
Autorul scenariului: Vasilica Istrate, Elisabeta Bostan
Actori: Lulu Mihaescu, Dem Radulescu, Margareta Pislaru
Durata: 1 oră 30 min Limba: Română
Despre film: Un film pentru copii despre Veronica - fată bună şi cuminte. "Eu sunt motanul Danila, sunt cel mai aprig motan, de soricei nu mie mila, oricand aicea ii am..."
Anul: 1972
Gen: Fantasy / Music
Regizor: Elisabeta Bostan
Autorul scenariului: Vasilica Istrate, Elisabeta Bostan
Actori: Lulu Mihaescu, Dem Radulescu, Margareta Pislaru
Durata: 1 oră 30 min Limba: Română
Despre film: Un film pentru copii despre Veronica - fată bună şi cuminte. "Eu sunt motanul Danila, sunt cel mai aprig motan, de soricei nu mie mila, oricand aicea ii am..."
Neastamparata si vesnic pusa pe sotii Veronica (Lulu Mihaescu), o fetita care creste intr-un orfelinat, primeste de ziua ei in dar de la Zana cea buna (Margareta Paslaru) o traista vrajita: "Veronico,Veronico/ Fata bunasi cuminte/ Pentru tine, Veronica/ traista este darul meu.
Ea e plina de povete.E o traista fermecata!Poate multe sa te invete/daca o asculti mereu!..., care-i va indeplini orice dorinta. Copila refuza sa imparta aceasta bucurie cu ceilalti copii si Zana o pedepseste! Peripetiile in vis ale Veronicai prin padure o fac sa intalneasca personaje celebre Motanul Danila (Dem Radulescu), cumatra vulpe (Vasilica Tastaman) greierele (Florian Pitis), soricelul (George Mihaita) etc, personaje ce apar cu chipul si personalitatea celor ce lucrau in casa de copii, fiecare cu povestea lui plina de talc care o fac pe micuta Veronica sa inteleaga multe lucruri... Muzicalul realizat in 1972 de Elisabeta Bostan este atat de incantator, actori renumiti interpreteaza rolul unor animale ce populeaza padurea iar muzica este nemaipomenita! o adevarata "cutiuta cu muzica pentru cei mici"!
Maria Mirabela - Un film pentru toata familia
Maria Mirabela, ortografiat în unele surse și Maria, Mirabela, (în rusă Мария, Мирабела) este un film româno-sovietic din 1981, regizat de Ion Popescu-Gopo, în care sunt combinate jocul viu al actorilor și desenele animate.
Cu toate că nu a beneficiat de o tehnică sofisticată, Ion Popescu-Gopo a reușit să creeze o poveste verosimilă, în care oamenii și personajele de desene animate comunică. Filmul a fost difuzat atât în limba română, cât și dublat în limba rusă.
Alături de personajele interpretate de actori, în acest film apar și trei personaje animate: Oache, Scăpărici și Omide, care simbolizează cele trei elemente vitale ale naturii: apa, focul și aerul, fără de care nu există viață pe pământ.
Mircea cel Bătrân
Denumirea originală: Mircea (cel Batrin) Anul: 1989 Gen: Adventure / History / Drama / War Regizor: Sergiu Nicolaescu Autorul scenariului: Titus Popovici Actori: Sergiu Nicolaescu, Vlad Nemes, Serban, Ionescu, Adrian Pintea, Colea Rautu, Silviu Stanculescu, George Alexandru, Ion Ritiu, Traian Costea, Vladimir Gaitan, Ioana Pavelescu, Manuela Harabor, Ion Besoiu, Cornel Garbea, Papil Panduru Durata: 1:40 Limba: Română Despre film: Atat ca regizor, cat si ca actor, in acest film Sergiu Nicolaescu portretizeaza un personaj emblematic al istoriei romanilor. Distributia impresionanta, scenele monumentale de lupta – toate constituie elemente care fac din filmele istorice ale lui Sergiu Nicolaescu adevarate evenimente cinematografice. Filmul in sine a avut o istorie zbuciumata, cineastul refuzand orice incercare de cenzura din partea regimului comunist. Mircea a avut premiera pe 21 decembrie 1989, marcand trecerea catre o noua pagina de istorie
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Filme romanesti
Actiune
(10)
Aventuri
(12)
Comedie
(43)
Desene Animate
(9)
Documentare
(45)
Drama
(59)
Filme istorice
(38)
Filme vechi
(54)
Povesti
(11)
scurt metraj
(19)
Seriale
(5)
Thriller
(5)
Western
(3)
Filme româneşti pentru tine
Echipa "Filme româneşti pentru tine" vă pune la dispoziţie cea mai bogată colecţie de filme româneşti din tot internetul, (peste 200 de filme !!!)
Pagina noastră este absolut legală şi conţine doar linkuri către site-uri de pe internet: video.google.com, video.yahoo.com, youtube.com, dailymotion.com, şi altele...). Noi nu găzduim sau uplodam nici un fişier video, media şi nu suntem responsabili pentru acurateţe, copyright, legalitate, decenţă sau alt aspect ce ar putea conţine pagina noastră. Daca aveti orice problemă legală va rugăm contactaţi site-urile care hostează aceste fişiere.
Dedicăm această pagină pentru toţi românii şi vorbitorii de limbă română. Noi vă dorim vizionare plăcută!
Pagina noastră este absolut legală şi conţine doar linkuri către site-uri de pe internet: video.google.com, video.yahoo.com, youtube.com, dailymotion.com, şi altele...). Noi nu găzduim sau uplodam nici un fişier video, media şi nu suntem responsabili pentru acurateţe, copyright, legalitate, decenţă sau alt aspect ce ar putea conţine pagina noastră. Daca aveti orice problemă legală va rugăm contactaţi site-urile care hostează aceste fişiere.
Dedicăm această pagină pentru toţi românii şi vorbitorii de limbă română. Noi vă dorim vizionare plăcută!